onsdag 14 april 2010

Historiska filmer # 3 - Apocalypse Now - Redux

"The man is clear in his mind - but his soul is mad". Kurtz är översten som kapat banden med den amerikanska militären för att bli en gud i Kambodjas djungel. Det är Dennis Hoppers karraktär fotoreportern som talar till kapten Willard, utsänd att mörda översten. Kurtz är sinnebilden för konsekvensen av den militära överlägsenhet som var grunden - inte bara för kriget i Vietnam - utan för hela den av väst påtvingade ordningen över resten av världen. Det som kallas imperialism och kolonialism.

Apocalypse Now är baserad på romanen "Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad. Romanen kan tolkas på många sätt, men ett av dess viktigaste teman är kritiken av imperialismen. Boken publicerades först 1899 och utspelade sig då som en resa uppför Congofloden. Huvudpersonen reser uppför floden till Kurtz. Ett universalgeni, en stor man av den europeiska civilisationen, men också en hänsynslös handelsman i elfenben. Kurtz har allt mer gått bärsärk i djungeln och antagit rollen som gud bland infödingarna. En grym gud.

Ramberättelsen är densamma i Apocalypse Now. Överste Kurtz har med hjälp av järnvilja och överlägsen vapenkraft etablerat sig som en gud. Han dyrkas som en stor man. En sanningssägare, en poet, ett geni. En man som bara tagit den fulla konsekvensen av västerlandets överlägsenhet. Samtidigt är han helt och fullständigt galen. Det handlar om dualiteten och förljugenheten i västerlandets syn på sig själva som en vetenskapligt, teknologiskt, politiskt och inte minst moraliskt överlägsen civilisation, samtidigt som man mördar urskiljningslöst. Hur många som dog i den brutala Belgiska regimen i Congo vet ingen. I Vietnamkriget dog många miljoner vietnameser som en direkt resultat av den Amerikanska inblandningen. I USA minns man de 58 000 stupade amerikanska soldaterna och förnedringen i att förlora ett krig.

I mina studier på Mastersprogrammet i historia ska jag nu lämna Europas koloniala förflutna och ta mig an några tusen sidor litteratur om förintelsen. Vad är inte då mer lämpligt än att göra det till tonerna av Wagner, en av den tyska romantikens mest ivriga rasister och antisemiter. Syftet med hans verk var att återskapa en arisk ras med en arisk livsyn. Hans lockelse är så stark att den överlevt trots ideologin. Rasismen bakom Wagners musik har knappast gått Francis Ford Coppola förbi.

Apocalypse Now - Redux (2001). I den nya förbättrade versionen är scener med som gör kopplingen till kolonilaismen tydligare. I scenen vid den franska plantagen förklaras hela den vietnamesiska politiska situationen av den franske plantageägaren. Versionen från 1979 är lite mer kryptisk.
Läs mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Apocalypse_Now

Mörkrets hjärta - Joseph Conrad. En kort bok på ca hundra sidor att läsa igen och igen. Ett sant mästerverk.

Utrota varenda jävel - Sven Lindqvist. Idéhistorikern Lindqvist utgår från Mörkrets hjärta när han blottlägger den europeiska rasismens historia. Länge sedan jag själv läste den men minns den som en aha-upplevelse.


Top 10 Historiska filmer (så här långt):
1. Gladiator
2. Rosens namn
3. Apocalypse Now (redux)
9. Stalingrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar